Peste 450.000 de cetățeni ai orașului București au sub 24 de ani. Copiii și tinerii din București formează al doilea cel mai mare “oraș” al României.

Anual, cele peste 40 de universități de stat și private din capitală găzduiesc peste 120.000 de studenți, atât din București cât și sosiți din toate colțurile României, reprezentând aproximativ o treime din toți studenții din țară.

Energia creativă și inițiativa cumulată a acestor tineri, bine canalizată și sprijinită ar putea transforma prin inovație și inițiativă mediul economic, social, cultural și artistic al capitalei și, ulterior, al întregii țări.

Peste 450.000 de cetățeni ai orașului București au sub 24 de ani. Copiii și tinerii din București formează al doilea cel mai mare “oraș” al României.

Anual, cele peste 40 de universități de stat și private din capitală găzduiesc peste 120.000 de studenți, atât din București cât și sosiți din toate colțurile României, reprezentând aproximativ o treime din toți studenții din țară.

Energia creativă și inițiativa cumulată a acestor tineri, bine canalizată și sprijinită ar putea transforma prin inovație și inițiativă mediul economic, social, cultural și artistic al capitalei și, ulterior, al întregii țări.

O parte din echipa cu care lucrez pe acest subiect:

În egală măsură, pentru a rămâne atractiv, Bucureștiul trebuie să ofere sutelor de mii de părinți din capitală infrastructura calitativă de educație: creșe, grădinițe și școli bune, programe de școlarizare flexibile (incluzând variante prelungite de tip “școală după școală”), liniștea și siguranța că în timp ce ei sunt la serviciu, copiii lor sunt pe mâini bune. 

De asemenea, mediul economic al orașului, permanent conectat la economia globală este în continuă căutare de abilități noi, solicitând populației active o perpetuă calificare și recalificare. Totodată, industriile creative reprezintă astăzi în București domeniul economiei care are cel mai mare potențial de dezvoltare, și în cadrul cărora pot fi integrați cu ușurință tineri ai orașului dar și cei veniți din provincie.

Nu în ultimul rând, Bucureștiul este orașul cu o istorie de multe secole, pe parcursul cărora s-a construit cel mai mare și mai divers patrimoniu cultural din România. Punerea în valoare a acestui patrimoniu reprezintă o oportunitate majoră de dezvoltare economică, de atragere de venituri din turism, de atragerea de noi locuitori și de formarea a unei largi comunități educate și creative.

Principii de bază: 

Un oraș creativ și educat este un oraș prietenos cu familiile, un loc în care copiii sunt în siguranță la școală și în siguranță în comunitate. 

Un oraș creativ și educat este un oraș în care pasiunea pentru cunoaștere este stimulată încă din învățământul preșcolar și școlar, prin oferta de cluburi și activități extracurriculare în completarea programelor școlare oficiale cu domenii de joc și activitate care antrenează gândirea creativă și alegerea conform intereselor și nevoilor personale: cluburi de teatru, robotică, programare, ateliere de îndemânare, limbi străine, sport, dans, construcție, modelaj etc.

Un oraș creativ și educat este un oraș care oferă în toate școlile capitalei, indiferent de poziționare, o infrastructură care permite desfășurarea orelor în condiții de siguranță, igienă, confort termic și cu toate materialele didactice și tehnologice necesare desfășurării unei educații de calitate. Școlile au nevoie să fie accesibilizate pentru a permite participarea tuturor elevilor indiferent de grupul social, condiția financiară a familiei sau starea de sănătate.

Un oraș creativ și educat este un oraș care oferă studenților și tinerilor profesioniști spații comune creative, hub-uri de inovație și ecosisteme care să încurajeze antreprenoriatul, inițiativa civică și cultural-artistică susținute de un calendar de concursuri și evenimente care să imprime un ritm de viață stimulativ pentru tineri dar și pentru toți cetățenii orașului.

Un oraș creativ și educat este un oraș care oferă, prin centrele sale și oferta de programe disponibile, posibilitatea continuă de calificare și recalificare pentru cele mai căutate meserii și vocații. 

Un oraș creativ și educat este un oraș care protejează diversitatea culturală și patrimoniul său cultural și natural, fiind capabil să atragă turiști, dar și artiști și contributori, așa cum toate marile capitale europene au făcut-o de-a lungul istoriei .

Direcții de acțiune: 

Pentru a putea construi o capitală care să își utilizeze la maxim potențialul creativ și cel educațional, este nevoie ca primăria să se concentreze pe o dezvoltare sistemică a următoarelor linii de acțiune: 

Dezvoltarea ecosistemului dedicat evoluției industriilor creative și meseriilor viitorului poate asigura un exemplu național de bune practici în aria dezvoltării economiei moderne. Este un lucru natural ca o capitală să reprezinte cel mai dezvoltat centru economic al acesteia. Bucureștiul are obligația de a exploata mult mai bine potențialul de inteligență, de resurse umane și de resurse logistice pe care îl deține. 

Un mediu creativ și educat nu poate să nu ia în considerare utilizarea noilor tehnologii în educație, prin inovarea în procesul de învățare. Deși conținuturile educaționale, cadrele didactice și managementul general al actului pedagogic țin de Ministerul Educației și Cercetării, Primăria București este cea, care prin colaborarea cu primăriile de sector, poate asigura pentru toate școlile din Municipiul București investiții în existența tehnologiilor necesare pentru dotarea laboratoarelor școlilor, fie că vorbim despre calculatoare și tehnică de calcul, fie că vorbim despre laboratoare de practică pentru liceele tehnologice și școlile profesionale. Aceasta se adaugă la nevoia generală de infrastructură școlară de calitate și servicii conexe. 

Nu în ultimul rând, valorificarea potențialului cultural este critică.

Această direcție este cea care poate include Bucureștiul pe harta marilor metropole europene aflate în circuite de turism cultural și poate, prin punerea în valoare a elementelor de patrimoniu și prin manifestările găzduite, să devină un magnet de atracție pentru românii din toată țara.