Un oraș antreprenorial este un oraș viu care se dezvoltă odată cu mediul de afaceri și reușește, de multe ori, să fie cu un pas în fața dezvoltării, anticipând ziua de mâine.

Dar un oraș antreprenorial nu este doar despre antreprenori, un oraș antreprenorial este un oraș al tuturor celor care creează valoare prin munca lor.

Un oraș antreprenorial este un oraș viu care se dezvoltă odată cu mediul de afaceri și reușește, de multe ori, să fie cu un pas în fața dezvoltării, anticipând ziua de mâine.

Dar un oraș antreprenorial nu este doar despre antreprenori, un oraș antreprenorial este un oraș al tuturor celor care creează valoare prin munca lor.

O parte din echipa cu care lucrez pe acest subiect:

Îmbunătățirea ecosistemului antreprenorial va fi o prioritate pe agenda publică a primăriei.

Un prim pas este acela de a schimba atitudinea față de comunitatea de afaceri de la o abordare tranzacțională, reactivă, în care antreprenorii sunt priviți ca susținători ai visteriei locale sau ca rebeli ce trebuie puși la loc în banca lor prin reglementări arbitrare, imprevizibile și punitive. 

În primul rând, voi asigura  o abordare proactivă, transparentă, predictibilă, de colaborare reală, parteneriat pentru alinierea politicilor publice, a planurilor și bugetelor locale pentru a susține oamenii buni profesioniști și antreprenorii în crearea de valoare și locuri de muncă.

Capitala generează peste un sfert din Produsul Intern Brut al României.

Pe lângă marea concentrare de corporații multinaționale prezente aici, Bucureștiul este și gazda unui mediu antreprenorial românesc în plină dezvoltare.

Din păcate, ca în cazul României per ansamblu, în București antreprenoriatul s-a dezvoltat în ciuda și nu datorită politicilor publice locale.

Bucureștiul antreprenorial ar însemna un oraș în care: 

 •  cetățenii își găsesc ușor de lucru și munca lor este apreciată corect la valoarea pe care o produc într-o diversitate de industrii, specializări și niveluri de pregătire;
 • cetățenii ajung în cel mai scurt timp acolo unde lucrează, printr-un transport comun eficient, sistematizat, modern și ecologic;
 • cetățenii au acces facil la educație de calitate pentru a-și dezvolta potențialul, a inova și a construi spre un impact economic și social pozitiv;
 • cetățenii se bucură de un oraș curat și cu viziune pentru un viitor mai bun, fără a avea motive de a emigra.

Antreprenorii, la rândul lor, apar și cresc în orașele care au grijă de oameni și care investesc într-un viitor mai bun pentru ei.    

Prioritățile Primăriei vor fi construite în jurul câtorva din pilonii principali care crează fundația unui București cu adevărat antreprenorial:

 1. Susținerea start-up-urilor și companiilor care își propun să păstreze o puternică amprentă locală. 
 2. Atragerea de firme internaționale cu creștere rapidă, care să aleagă Bucureștiul ca hub regional sau global de dezvoltare și să își stabilească sediul principal în capitală. 
 3. Sprijinirea antreprenorilor bucureșteni în atragerea resurselor umane bine pregătite pentru accelerarea creșterii afacerilor. 
 4. Îmbunătățirea poziționării Bucureștiului ca hub/cluster digital/de tehnologie și încurajarea cercetării-inovării și a industriilor creative. 
 5. Oferirea unui cadru propice colaborării, prototipării și transferului de expertiză între sectorul public și cel privat pentru rezolvarea problemelor de dezvoltare a capitalei precum și a proiectelor de dezvoltare, într-un cadru transparent și coerent. 
 6. Atragerea de capital de risc și încurajarea instituțiilor financiare existente pentru dezvoltarea accesului la finanțare al antreprenorilor. 
 7. Accelerarea integrării tehnologiei în administrarea orașului.