Un oraș care e prietenos cu copiii e prietenos cu toate generațiile.

Vrem o capitală cu siguranță pe stradă și în transportul în comun, cu aer curat, cu vecini, colegi și prieteni alături de care se pot construi comunități, un oraș care oferă suport celor singuri și vulnerabili.

Un oraș care e prietenos cu copiii e prietenos cu toate generațiile.

Vrem o capitală cu siguranță pe stradă și în transportul în comun, cu aer curat, cu vecini, colegi și prieteni alături de care se pot construi comunități, un oraș care oferă suport celor singuri și vulnerabili.

O parte din echipa cu care lucrez pe acest subiect:

București este astăzi o cursă cu obstacole pentru mulți bucureșteni. Asta distruge fibra socială și afectează competitivitatea orașului.

Un oraș al viitorului este un oraș construit cu toate generațiile.

În oraș nu trebuie să îți fie teamă pentru ziua de mâine, nici pentru tine, nici pentru copii, bunici, vecini sau ceilalți oameni de care îți pasă. Un oraș trebuie să aibă costuri decente și acces la școală sau loc de muncă decent.

Cinstit e să spunem din start că o administrație nu poate asigura de una singură viitorul familiilor, carierele tinerilor, demnitatea și participarea în comunitate pentru vârstnici, bucuria copiilor de a se juca, echilibrul de gen și un acoperiș deasupra capului. Dar orașul are resursele și datoria de a  elimina barierele de acces, a prelua și a dezvolta soluții.

Fiecare generație de tineri vede, înaintea celorlalți, ce poate crea. Acum avem o generație de tineri mai conectați unii cu ceilalți și cu resurse mai diverse ca niciodată. Vrem să le oferim spațiul în care să creeze, alături de noi, un oraș în care să rămână.

Vom pune accent pe șansa oricui de a practica sportul. Sportul trebuie să fie pentru toată lumea, indiferent ce resurse au părinții. Sportul poate preveni un număr mare de boli grave, contribuie la dezvoltarea fizică și psihică a copiilor și are un rol cheie în crearea de comunități și în permeabilizarea diferitelor straturi sociale ale orașului.

1

Grija pentru copii și tineri

Vom susține rețeaua de grădinițe și creșe, pregătirea cadrelor didactice în psihologia copilului și metodele de predare care susțin autonomia în învățare și munca în echipă:  competențe esențiale pentru societate și pentru forța de muncă din viitor.

Vom susține infrastructuri pentru after-school și cluburi pentru copii, cu transport sigur de la școală, care să continue programul de clase primare în acord cu programul de muncă al părinților.

Vom inventaria și publica transparent clădirile în proprietate publică, dar nefolosite. Pentru o parte dintre ele vom lansa concursuri publice de revalorizare în centre de activități pentru copii și tineri. Autoritatea locală va acoperi infrastructura, costurile logistice lunare și va oferi mini-granturi de început. Comunitatea va contribui prin ONG-uri, grupuri de inițiativă, sau educatori pensionați, prin stagii de practică ale studenților la UNATC, asigurând activitățile socio-educaționale.

Vom prelungi programul în rețeaua de biblioteci publice și le vom îmbunătăți accesibilitatea pentru adolescenți și tineri — ca spații sigure și gratuite.

2

Mobilitate accesibilă și decentă

Vom aplica legislația și vom răspunde sesizărilor  bucureștenilor pentru eliminarea mașinilor care blochează accesul pe trotuare. Ca regulă, vom da prioritate oamenilor   înaintea mașinilor.

Vom asigura trecerea lină de nivel, de la trotuar pe carosabil la trecerea de pietoni.

Vom accesibiliza mijloacele de transport în comun cu rampe automate  și ne vom asigura că achizițiile noi în parcul auto vor fi făcute cu respectarea criteriilor de accesibilitate.

Vom asigura camere video în mijloacele de transport în comun și campanii de verificări și sancțiuni, corelate cu o campanie de comunicare prin afișe în mijloacele de transport asupra monitorizării și sancțiunilor, privind hărțuirea de gen și de orice natură.

Vom asigura accesul pe trotuare tuturor pietonilor , indiferent de anotimp sau de condițiile meteo.

3

Instituții prietenoase cu toți cetățenii, fără discriminare

De la acces la ghișeu pentru public  și timpi mai scurți de așteptare, până la debirocratizare și la eliminarea necesității deplasării fizice (prin digitalizare), vom lua măsuri ca toate instituțiile aflate în subordinea Primăriei Municipiului București să își trateze cu respect și în mod eficient cetățenii. Toți cetățenii. 

În instituțiile publice vom amenaja mici colțuri de lectură pentru copii, cu camere video accesibile ca stream de pe telefonul mobil (în rețea închisă de wifi), cu cărți de povești și activități de educație civică.

Tot în instituțiile publice vom avea documente și materiale informative tipărite în mod accesibil pentru vârstnici și persoane cu deficiențe de vedere.

Vom instala automate ce folosesc tehnologia informației pentru a primi întrebări vocale și a răspunde audio la cele standard.

Vom dota și coordona bibliotecile publice din București pentru a deveni adevărate centre socio-culturale din secolul 21, cu acces gratuit la internet, cursuri și cluburi,  așa cum unele dintre ele o fac parțial, din inițiativa unor bibliotecari.

Vom înființa “Ombudsman al bucureștenilor”, așa cum există în multe orașe mari, deoarece drepturile omului se apără și la nivel local, în relație cu administrația locală.

4

O viață decentă pentru toți copiii și tinerii din oraș

Încă întâlnim copii care cerșesc pe stradă, împreună cu părinții sau singuri.

Credem că este nevoie de o intervenție socială integrată, cu suport educațional, de locuire, în unele cazuri de tratare a dependențelor în paralel cu toleranță zero față de cerșitul cu exploatarea copiilor. Trebuie clarificat că amenzile și izgonirea părinților nu sunt măsuri care aduc cele mai bune consecințe pentru copii.

Vom publica și verifica recensământul locuințelor sociale, stadiul ocupării și criteriilede alocare a acestora. Vom mări stocul de locuințe în regim de urgență.

Evacuările nu vor fi făcute înainte de a asigura suport social și relocarea beneficiarilor în locuințe de urgență, cu planuri și personal de sprijin pe menținerea copiilor în educație (după caz, înscrierea la cursuri de educație remedială) și menținerea/reintegrarea adulților în muncă. Nicio evacuare pe timp de iarnă.Vom susține adăposturi de urgență și centre “mama și copilul”, prin centre proprii și furnizori acreditați de servicii sociale.

Vom implementa proiectul ”prima cameră, primul laptop” creat în 2016, pentru asigurarea unei garsoniere și a unui laptop fiecărui tânăr care iese din sistemul de protecție, cu chirie subvenționată integral până la găsirea unui loc de muncă și parțial până la încheierea primului an.

Vom reface fluxul de informații rapid între Ambulanță, DGASPC, MAI, unități de învățământ, pentru a preveni violența asupra persoanelor fără adăpost, a sprijini reintegrarea lor și a avea alerte în timp util privind acest risc de excluziune socială.

Vom susține activitățile organizațiilor non-profit și mecanismele voluntare de sprijin și reintegrare pentru persoane fără adăpost.

5

Bătrânețea nu va fi o povară

Un oraș prietenos cu vârstnicii e un oraș care nu se grăbește, la semafor, la coadă la hipermarket sau la ghișeu.

Vom asigura gratuitate sau reduceri pentru transportul în comun, acces la cultură și manifestări sportive.

Vom crea o rețea de voluntari, organizați și cu facilitare din partea centrelor de tineret ale primăriei, la care vârstnicul poate apela telefonic pentru sprijin în achiziționarea medicamentelor, citirea unei facturi sau pentru a fi însoțit la teatru, caz în care gratuitatea vârstnicului se extinde la persoana însoțitoare, dacă aceasta are ecuson de voluntar. Identitatea acestora poate fi verificată telefonic la centrul de voluntari pe baza numărului de pe ecuson, operatorii vor descrie caracteristicile fizice ale voluntarului și confirma deplasarea lui la adresa respectivă.

Vom finanța tehnologia potrivită pentru butoane de panică, pentru fiecare vârstnic singur.

Vom asigura finanțarea, printr-un apel trimestrial, a activităților ONG-urilor, asociațiilor de elevi și studenți și a grupurilor civice informale, pentru activități care stimulează interacțiunea în vecinătate și comunicare și colaborare între generații.

6

Dreptul fiecăruia de a se simți în siguranță în casă și în oraș

Vom iniția/susține centre de primiri urgențe non-stop pentru victimele violenței domestice.

Vom oferi canalele de comunicare necesare pentru profesori și medici de familie pentru a alerta asistența socială în cazul semnelor de violență asupra copiilor.

Vom încuraja cursurile de autoapărare și prim-ajutor, în cadrul cluburilor sportive.

7

Capitala tinerilor

În acest moment Bucureștiului îi lipsește viziunea de a crea oportunități pentru tinerii care trăiesc, învață sau muncesc aici. Reprezentând peste un sfert din totalul populației, aceștia sunt o resursă deseori ignorată deși pot contribui enorm la atingerea potențialului Bucureștiului printr-o nvestiție adecvată de resurse, dar mai ales de atenție.

Vom dezvolta de jos în sus, nu doar pentru, ci și împreună cu aceștia, un ecosistem viu și adaptabil bazat pe activități relevante pentru ei (învățare nonformală, angajabilitate, petrecerea timpului liber, sănătate, activități culturale, turism de tineret etc.) și pentru comunitate (voluntariat, cetățenie activă, antreprenoriat, economie socială, etc.).

Regenerarea spațiului urban pentru tineret

Propunem să recuperăm spațiului urban abandonat prin cartarea acestuia și transformarea lui în centre comunitare sau spații publice prietenoase cu tinerii. Vom realiza acest proiect cu ajutorul tinerilor care vor contribui la activarea cartierelor în care locuiesc.În paralel vom susține dezvoltarea comunităților de tineri, în funcție de pasiuni, prin proiecte finanțate și susținute în spații dedicate (ex. comunități de tineri artiști sau care practică diverse sporturi).

Sprijinirea tinerilor cu oportunități reduse

Susținerea tinerilor defavorizați va fi o prioritate. Propunem programe dedicate precum: reintegrarea în sistemul de educație a tinerilor care au renunțat la școală și sprijinirea lor pentru recuperarea decalajelor.

O voce a tineretului

Vom asigura accesul ușor la finanțarea proiectelor de tineret, plecând de la principiul că tinerii își cunosc cel mai bine nevoile și merită încurajați să se implice și în găsirea soluțiilor.

Vom lansa inițiative de finanțare simplificată pentru tineret și vom promova principiile bugetului participativ pentru tineret, în care proiectele sunt propuse de grupuri informale de tineri sau organizații de tineret, iar selecția este făcută prin vot de către comunitate, și ale finanțării participative.

O primărie prietenoasă cu tinerii

Știm că tinerii merită să fie ascultați de orașul lor. Vom crea o echipă dedicată care să lucreze cu tinerii, inclusiv lucrători cu tineret, manageri de proiecte, animatori, facilitatori, formatori, consilieri, psihologi, asistenți sociali, și mentori în funcție de nevoile comunității și de tipologia tinerilor cu care lucrează. Aceștia își vor desfășura activitatea în centrele de tineret și spațiile dedicate tinerilor create.

Formarea tineretului implicat

Vom încuraja participarea tinerilor în comunitate prin programe care să le crească autonomia și să le dezvolte abilități de viață precum: voluntariat, învățare nonformală, solidaritate, activități sportive, expresie culturală, stil de viață sănătos, mediu, inovație, antreprenoriat sau antreprenoriat social, agrement și timp liber, cetățenie activă, educație civică, dezbateri, campanii și proiecte civice, înțelegere interculturală.

Încurajarea tinerilor europeni

Vom crea capete de pod cu tinerii din diaspora prin proiecte interculturale, de bune practici la nivel antreprenorial și al societății civile, precum și stimularea lor în a păstra legătura cu România, de a investi sau reveni în țară.

8

Sport și mișcare pentru oameni activi

Sportul ne aduce mai aproape unii de ceilalți și de starea noastră de bine. Așa cum sportul de performanță ne unește ca români, sportul de masă ne unește ca vecini, colegi, prieteni, dincolo de statutul social. Nu mai avem loc să jucăm o miuță între blocuri, dar putem avea spații dedicate practicării de activități sportive individuale sau de grup în parcurile publice sau pe spațiile verzi.

Vom accesibiliza spațiile publice pentru sport și mișcare

În primele 100 de zile ale mandatului voi realiza un audit al parcurilor și spațiilor verzi din oraș, pentru obținerea de informații precum: suprafețe disponibile pentru sport, starea actuală a echipamentelor / accesoriilor, accesibilitate, grad de utilizare, ore de vârf etc.

Vom introduce toată informația rezultată pe o hartă (aplicație online) a locurilor din București în care se pot practica diverse activități fizice.

Vom asigura curse speciale de transport în comun (în special pe perioada weekend-urilor și a vacanțelor școlare) care vor opri în aceste locuri și care să fie dotate cu logistica necesară (de exemplu, suport pentru biciclete).

Vom acorda facilități antreprenorilor care vor investi / sprijini activitățile sportive de masă.

Vom coordona amenajarea acestor locații pentru a permite desfășurarea în siguranță a diverselor sporturi de sezon, individuale sau de echipă, asigurând accesibilitatea, iluminatul corespunzător, delimitarea zonelor pentru diversele activități, dotarea cu vestiare/garderobe, existența echipelor de pază și de prim ajutor, supraveghere camere video etc.

Vom dota parcurile din București pentru mișcare sănătoasă

Vom utiliza rețeaua de lacuri din București pentru diverse sporturi nautice sau de sezon (canotaj, sporturi cu vele, patinaj, hochei, etc.). Voi crea spațiul și facilitățile necesare pentru cluburile și activitățile sportive pe malul lacurilor.

Vom amenaja patinoare și pârtii de sanie în parcuri.

Vom deschide utilizarea de către public a spațiilor și facilităților de sport din incinta unităților școlare/universitare, în baza unui abonament sau a unei pre-înregistrări (de exemplu, o “adeverință de sportiv” a orașului București).

Vom susține organizarea/facilitarea unor programe de fitness în parc, cu sprijinul unor instructori, grupuri/clase.

Vom reda orașul celor care vor să se bucure de el și altfel decât cu mașina

Vom propune închiderea unor bulevarde / străzi în weekend, în toate cartierele, și transformarea lor în locuri de joacă.

Voi propune o zi pe an fără mașini (“car free Sunday”), similară celei din Bruxelles, în care populația va fi invitată /stimulată să facă mișcare.

Vom organiza concursuri sportive între orașe (tip ‘challenge day’) și sprijini competițiile sportive inter-școlare și inter-universitare în București.

Vom crea “trasee/circuite de sport” în oraș (piste de biciclete și rute de alergare pe diverse distanțe) și facilita accesul către zonele de agrement de la marginea sau din afara orașului (Pădurea Băneasa, Pădurea Comana, Pădurea Snagov, Pădurea Mogoșoaia – Chitila, Pădurea Bolintin, Pădurea Cernica etc.), prin marcarea traseelor/circuitelor de sport din pădurile menționate.

Voi susține motivarea suplimentară a populației pentru a face mișcare. De exemplu, vom prelua la nivelul orașului aplicații prin care practicanții de sport pot obține puncte, pe care le pot converti în produse, gratuități sau reduceri de la parteneri, companii de asigurări, farmacii, clinici, producători de echipament sportiv, minimizând astfel costurile medicale pe termen mediu și lung.