Cătălin Cîrstoveanu

    Cătălin Cîrstoveanu este şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” din Bucureşti. Este supranumit și „Îngerul copiilor” pentru că și-a dedicat viața salvării celor mai mici și mai vulnerabili pacienţi.

    Atunci când primul său șef l-a întrebat ce vrea să facă în meseria sa, i-a răspuns că vrea să ridice clinici precum cele pe care le-a văzut în America. Și a reușit! Una de neurochirurgie, alta de chirurgie cardiacă iar de curând a pus pe picioare o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți, care bate marile clinici ale lumii. Totul cu ajutorul donațiilor, strânse prin fundații, în mare parte. Și într-un final, cu sprijin de la autorități, care au înțeles că ideile acestui medic trebuie sprijinite.

    Este „visiting doctor” în peste 15 spitale de renume mondial, ceea ce i-a permis să introducă în premieră în România peste 25 de tehnici medico-chirurgicale destinate nou-născuților, de la dializa peritoneală şi hemodiafiltrarea neonatală, până la puncţii intraventriculare, iar în 2017 a fondat prima bancă de lapte uman din România.